Dijamanti

THE CENTENARY

Generalna — Autor gordanaepo1108 @ 17:43

THE CENTENARY

 Ovaj veliki dijamant pronadjen je 1986 godine u južnoafrièkim rudnicima i težio je tek nešto više od 599 karata pre nego sto ga je majistor Gabby Tolkowsky pretvorio u najveci na svietu dijamant bez ijedne mane. Ovaj izuzetan primerak ima neverovatnih 247 ploha, a teži 273,85 karata i deo je britanskih krunskih dragulja.


STAR OF THE AFRICA

Generalna — Autor gordanaepo1108 @ 17:36

STAR OF THE AFRICA ili CULLINAN I, kako se nekada naziva u Cast Thomasa Cullinana koji je bio vlasnik rudarske kompanije koja je pronašla ovaj izuzetni primjerak koji predstavlja najveci izbrušeni primerak koji je u neizbrušenom stanju težio neverovatnih 3106 karata. Ovaj div od dijamanta je dospio u ruke majstora Asscher iz Amsterdama koji ga je smanjio na 530,20 karata sa zadivljujuce 74 izbrušene plohe. Danas je taj unikatni dijamant deo kraljevog spektra u Londonskoj palati.


Najlepsi dijamanti Sveta

Generalna — Autor gordanaepo1108 @ 17:33

KOH-I-NOOR ili Planina svetla što bi u doslovnom prievodu znacilo njegovo ime. Jedan je od najvecih dijamanata na svietu koji je težio izuzetnih 186 karata prilikom pronalaska 1304 godine. Za njega se smatra da je jedno vrieme bio deo ekstravagantne krune jednog indijskog vladara. U viktorijansko vrieme ovaj je izuzetan primerak izgubio na svojoj originalnoj težini i sada teži 108 karata, a znacajan je deo britanskih krunskih dragulja. Neki strucnjaci su cak mišljenja da je Koh-I-Noor samo jedan deo Great Mogul dijamanta.


Mmmmmmmmm

Generalna — Autor gordanaepo1108 @ 17:13
  Већина дијаманата са којима се сусрећемо је прозирна, али у природи дијаманти се налазе у различитим бојама. Прозирни дијаманти су најчешћи и њихова боја варира од потпуно прозирне до благо жућкасте. Те варијације боје голим оком тешко је приметити, па су за процену боје дијаманата потребни и одређени услови, пре свега одговарајуће осветљење. Боја дијаманта се најбоље види на дневном светлу када се камен гледа у односу на белу позадину. Постоји више скала за одрећивање боје дијаманатa, а најчешће се користи скала која почиње абецедним словом “D”, а завршава са “Z”.. 

Powered by blog.co.yu