Dijamanti

Nacin secenja

Generalna — Autor gordanaepo1108 @ 15:31

Dijamanti se mogu seci na razlicite nacine u razlicitim oblicima. Od nacina i oblika na koji je isecen zavisi i kako ce dijamant reflektovati svetlost, a od reflekcije svetlosti zavisi i visina sjaja. Dijamanti se seku sa matematickom preciznoscu kako bi se iskoristila svaka povrsina za odbijanje svetlosti. Nepravilno isecen dijamant nece odbijati svetlost na pravi nacin tako da nece imati dovoljan sjaj, o samim tim njegova vrednost drasticno opada.

 


Tezina u karatima

Generalna — Autor gordanaepo1108 @ 15:23

Karat je od 1913 god. medjunarodno ustanovljena mera za tezinu dijamanta. Jedan karat ima tezinu od 200 mg, odnosno 1/5 grama. Jedan karat ima 100 jedinica tako da se dijamanti koji su manji od jednog karata obelezavaju indeksno npr. 0,25 ct.

Dijamanti velike tezine se prilikom iskopavanja teze nalaze nego dijamanti koji su manji. Zbog toga vece kamenje ima drasticno vecu vrednost. Cena dijamanata eksponencijalno raste u odnosu na njihovu tezinu u karatima, tako dijamant na primer od 1.ct kosta vise nego duplo u odnosu na dijamant koji ima 0.5 ct....

 


Kljucne osobine dijamanata

Generalna — Autor gordanaepo1108 @ 15:18

Cetiri kljucne osobine dijamanata koje se koriste u izradi nakita, ujedno i osobine koje najvise uticu na kvalitet a samim tim i na cenu dijamanata su:

  1. Tezina u karatima
  2. Nacin secenja
  3. Boja
  4. Cistoca

Osobine dijamanata

Generalna — Autor gordanaepo1108 @ 15:09

Dijamant je najtvrdja supstanca poznata coveku i kotira se sa 10 na Masovoj skali tvrdoce. Zbog velike tvrdoce dijamanti se mogu obradjivati samo sa drugim dijamantima. Ovaj dragi kamen ima i izuzetno visoki indeks prelamanja svetlosti sto predstavlja jedan od glavnih razloga njegove upotrebe u izradi nakita. Ovaj indeks iznosi 2417 sto znaci da se svetlost u potpunosti odbija od unutrasnjih ivica. Takodje ima izuzetno dobru elektro provodljivost ali postoji i plavi dijamant koji je poluprovodnik, ovu osobinu duguje prirodnim necistocama koje sadrzi u sebi.

 

 


Upotreba dijamanata u izradi nakita

Generalna — Autor gordanaepo1108 @ 15:02
Zbog svojih izuzetnih estetskih svojstava dijamanti imaju vodecu ulogu u izradi nakita. Gotovo je nezamisliv izlog ijedne ekskluzivne prodavnice nakita bez dominantnog mesta koji zauzima nakit sa dijamantima. U raznim oblicima i velicinama, dijamanti se danas ugradjuju u nausnice, prstenje, ogrlice, narukvice i druge vrste nakita. Danas imamo bezbroj razlicitih kombinacija dragog kamenja sa dijamantima i plemenitim metalima kao sto su zlato i platina.
 

Powered by blog.co.yu